lördag, november 18, 2006

Oroligt på Tonga

Tonga är en den enda nation i Söderhavet som har monarki. Demokratiskt inflytande har varit begränsat och kungahuset har haft stor makt. Kungen har dock varit omtyckt och knappast ifrågasatt. Han var välutbildad och berest, han har till och med varit på statsbesök i Sverige på 60-talet. Han regerade i 41 år.

För några dagar sedan upphörde den påbjudna sorgen efter den gamle kungens död (11 sep i år). Oroligheter har därefter brutit ut i huvudstaden Nukualofa och åtta männsikor har dödats. Man kräver demokratiska reformer. Regeringen har utfärdat undantagstillstånd och Australien och Nya Zeeland har skickat dit 150 soldater och poliser för att stävja oroligheterna.

Ibland förväxlas Tonga och Rarotonga. Tongas huvudö heter Tongatapu. Vi skall till Rarotonga som är huvudön på Cooköarna, denna ligger 160 mil öster om nationen Tonga. Inom parantes betyder tonga "söder" och raro "mot" (på maori). Cooköarna har ett styrelseskick som har likheter med det engelska parlamentet.

När jag ändå är inne på språket maori kan det vara intressant att känna till att paradiset heter "havaiki". Flera nationer gör anspråk på att vara urplatsen för detta, mest känt är Hawaii men även Samoaön Sawaii som vi besökte år 2000.

De enda låneord vi har från maorispråket i svenskan, såvitt jag vet, är "tapu" tabu samt "tatooa" tatuering. Dessutom har ni kanske hört uttrycket långt borta i hotaheiti vilket i själva verket är" O´Tahiti " , huvudön i Franska Polynesien. Detta var vad en hövding, som kapten Cook tagit ombord på sitt skepp, utropade när han såg Tahiti i horisonten och betyder:
- Se! Tahiti!